fbpx

Om Indlægget

Soft tissue expansion can enlarge soft tissue, making it thicker, easy to handle, minimizing the risk of complications and maximising the amount of possible bone augmentation before fixture placement in severely resorbed ridges. This also omitsthe necessity for the ‘old’ bone block technique, with its inherent risk of nerve damage and morbidity. This makes bone augmentation easier to perform and decreases the risk of complications but makes the treatment time longer.

Hør Adam Gade Ellesøes tale om kildekritik og “soft tissue expansion” på forårsmødet 22. april 2023

Blødtvævsekspansion bestod skraldespandstesten

Er vi kritiske nok, overfor det vi ser, læser og hører? Dårlige kilder og fejlagtige data er mere reglen end undtagelsen, når vi læser artikler. Det lyder som en af de næsten daglige nyhedskommentarer til Trumps eller Putins misinformation i nyhedsstrømmen. Men det er ikke det, det handler om her. Det handler derimod om tandlægefaget og oral implantologi. Tandlæge, Dip Imp dent, Msc Imp dent Adam Gade Ellesøe har fundet vej i junglen af dårlige artikler indenfor faget og har i sit studie fundet en ny vinkel at arbejde med blødvævsekspansion og knogleopbygning på.

Publikationer til skraldespanden

Han kan give dig en del af svaret på, hvorfor det giver god mening at have en sund kritisk sans over for det, du læser, hvis du vil kvalificere og introducere nye metoder eller finde nye vinkler på kendte metoder. Han mener, at op mod 90% af de artikler, der udgives ikke bare indenfor tandlægefaget, er lige til skraldespanden.

Det lyder kontroversielt men undervisningen i både London og Madrid har givet ham redskaberne til at vurdere kvaliteten af det, han læser. Der er vægt bag ordene. I 2021 forsvarede Adam Gade Ellesøe sin kandidatopgave i implantologi fra det kongelige universitet i Madrid. Her lavede han et litteraturstudie i netop blødtvævsekspansion.

”Hvor er der en fejlkilde, hvor er der bias? Hvad er confounding factors? Det er alt for nemt at få publiceret noget. Der er virkelig meget crap derude”, siger Adam uden at lægge fingre imellem.

Det er der såmænd heller ikke grund til. Udover kandidatgraden i implantologi, bestod Adam Gade Ellesøe post graduate diplomuddannelse i implantologi fra Royal College of Surgeons i London i 2020.
”Det er så populært at sige, at du har skrevet en artikel. Du betaler bare for det, og så kan du blære dig over for alle vennerne med, at du har publiceret et eller andet. Vi skal blive bedre til den kritiske vurdering. Så bliver vi bedre fagfolk. I gamle dage blev de tjekket op af et tidsskrift, som var med til at validere og publicere – og tage ansvar. Men sådan er det ikke nødvendigvis i dag. Og hvorfor er det ikke et fag på tandlægestudiet? Det burde det være”, siger han.

Han oplever, at sælgere – som han også møder på sin egen klinik – hver dag vil gå langt for at få dig til at købe.
”De har et eller andet nyt flot studie med i tasken, der fortæller dig, hvordan deres produkt kan revolutionere verden. Studiet ser godt ud. Fint og professionelt og med den rigtige opsætning og struktur. Men kan du gennemskue kvaliteten af de data, der er blevet brugt?”, spørger han retorisk. Det har han lært ved selv at lave afhandlingen med titlen ”The efficacy and safety of osmotic self-inflating soft tissue expanders prior to bone augmentation in the oral cavity – a literature review”

Han brugte den stærke kildekritiske sans og sine redskaber til at vurdere evidensniveauet, han havde udviklet på studierne, til at finde vej i mængden af mere eller mindre kvalificerede publikationer.

”På min diplomuddannelse faldt jeg over et studie om ”expanders”, og det lød interessant. Jeg havde lyst til at bruge dem i praksis, men jeg ville gerne lave en ordentlig vurdering af metoden inden. Derfor var det oplagt, at jeg på min masteruddannelse dykkede ned i det”, siger han.
Der så han både en teoretisk og håndværksmæssig udfordring, som var interessant at udforske.

Biological envelope med indlysende fordele
Tidligere var det kun kirurger, der satte implantater. Patienten kom ind til kirurgen. Kirurgen flyttede tandkødet til side, han fandt knoglen og satte implantatet, der hvor knoglen var. Når den henvisende tandlæge skulle sætte kronen på, så var det ikke altid lige nemt eller overhovedet muligt at få det til at passe. Derfor er det vigtigt, at man ikke kun er kirurg. På sine studier i London lærte Adam utrolig meget om blandt andet bidfunktion og hele den protetiske del, som går forud for den kirurgiske del.

”Jeg havde været tandlæge i tilpas mange år. Der skulle ske noget. Men jeg vil ikke grave mig ned i et eller andet snævert lille hjørne. Så jeg kunne godt tænke mig noget, der favnede bredt. Det gjorde implantatuddannelsen i London. Fordi den lige netop ikke kun handlede om kirurgi og placering af implantatet men også om bid, bidfunktion, æstetik og protetik”, siger Adam.

Er de små selvekspanderede ampuller i Adams litteraturstudie så en ny metode? Nej egentlig ikke. Metoden er første gang beskrevet i 1957, da en plastikkirurg brugte metoden til at genskabe et øre. Den er også blevet brugt til at genskabe bryster, der er blevet fjernet i forbindelse med kræftoperationer. Så det bliver brugt indenfor plastikkirurgien. Adam mener ikke, metoden er benyttet inden for oral implantologi i Danmark. Kun til meget store defekter. Og med en ”gammeldags” metode, hvor man lagde en hesteskoformet ballon og gik og sprøjtede saltvand ind i den, indtil der var blødtvæv nok.
De ”nye” selvekspanderende ampuller har været på markedet siden 2000-2001, og så er der blevet udviklet på dem siden. De første ekspanderede for hurtigt. Men det har man fået styr på nu, så der bliver løbende justeret på designet og teknikken. Den største udfordring er, at de ikke er til at opdrive. Der er en ny opdateret version på vej, som desværre er udsolgt hos den tyske leverandør. Adam håber snart at modtage den, så han kan få gang i brugen af dem. Det tager cirka 8-9 uger at udvikle vævet, afhængig af hvor meget der skal expanderes. Når du så vil lave knogleopbygningen, fjerner du den lille pose, så har du mere blødtvæv, som kan bruges til at lukke hen over din knogleopbygning, uden at der bliver spændinger i vævet. Det er det, der er ekstremt vigtigt.

”Alle synes det er fantastisk smart. Det er altid det bløde væv, der svigter eller mangler helt, når knoglen skal bygges op. Vi skal have udbredt kendskabet og alle fordelene, så efterspørgslen kan komme, så tror jeg udbuddet vil følge efter”, fortæller Adam Gade Ellesøe.

Men hvorfor er den her metode så god? Det er den ”biological envolope”, der ofte begrænser mængden og retningen af en evt. knogleopbygning, og den kan vi nu ekspandere.

Det betyder, at i situationer hvor der har manglet tænder i nogen tid, eller patienten er bygget på en bestemt måde, så der ikke altid er knogle, der hvor implantatet skal sidde, må man bygge noget op. Det er vigtigt at placere implantatet der, hvor det skaber mindst tryk og stress, når det er i funktion. Det er ikke nødvendigvis, der hvor knoglen er. Vi minimerer risikoen for komplikationer og skaber en bedre helingsproces, når vi benytter ekspanders.

Prisen er relativ høj. De koster 1700 kroner i indkøbspris. Men fremfor at høste et stort stykke knogle inde i munden eller fra hoften, så er det her meget mindre indgribende, og hvis det betyder færre komplikationer, så spår Adam, at de fleste er villige til at betale prisen.

 

 

Speaker

Adam Gade Ellesøe

Tandlæge

Adam Gade Ellesøe, Tandlæge, MTF, Dip Imp Dent RCS (Eng), MSc Imp Dent URJC (Spain)
Adam Gade Ellesøe er uddannet tandlæge i 2006 fra Københavns universitet og har siden arbejdet på moderne digitale tandlægeklinikker. Adam har arbejdet på henvisningsklinikken Hausergaarden siden 2017 og er affiliate member af European Academy for Aesthetic Dentistry (EAED) samt medlem af Dansk Selskab for Oral Implantologi (DSOI). Adam har holdt foredrag i blandt andet Frankrig, England, Schweiz og i Danmark samt bidraget til modulkurset ’Protetik på dentalimplantater hele vejen rundt’ og er stiftende medlem af danske dental undervisere (DDU).

I 2020 bestod Adam Gade Ellesøe den post graduate diplomuddannelse i implantologi fra Royal College of Surgeons, London, England (Dip Imp Dent) og i 2021 færdiggjorde og forsvarede Adam Gade Ellesøe sin kandidatopgave (MSc Imp Dent) i implantologi fra Universidad Rey Juan Carlos (URJC), Madrid, Spanien.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere